Sânge periferic

Ce este sângele?

Sângele este un țesut special sub formă lichidă, care prin intermediul aparatului circulator, alcătuit din inimă și vasele sangvne, transportă nutrienți și oxigenul la nivelul țesuturilor corpului, de unde preia bioxidul de carbon și produșii de catabolism tisular, transportându-i la nivelul organelor de eliminare. În medicină, disciplina care se ocupă cu studiul sângelui se numește hematologie.
Sângele este alcătuit dintr-o parte lichidă, plasma sangvină, în care plutesc o serie de celule specifice sângelui.
Celulele stem sunt precursoarele  celulelor sangvine care transportă oxigenul, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și contribuie la coagularea sângelui.
Celulele stem vor fi colectate din sânge. Pentru a creste numărul de celule stem care ar putea fi recoltate din sânge, bolnavilor li se injectează înaintea recoltării, timp de 4 zile, zi de zi, o proteina sintetica numita filgrastim. În ziua recoltării, sângele va fi colectat și apoi procesat printr-un aparat care separă celulele stem.
Sângele rămas în urma recoltării celulelor stem este retransfuzat  bolnavului. Prelevarea celulelor stem este o procedură care se face ambulator și are o durata de 6-8 ore în decursul a 1-2 zile.
Deși în mod tradițional majoritatea transplanturilor sunt de maduvă osoasă, în prezent se efectuează și transplant periferic de celule stem din sângele periferic. Acesta este adesea realizat, în cazul în care cele mai multe dintre celulele stem pot fi recoltate și din sângele periferic.
În plus procedura pentru extragerea de celule de la donator este mai puțin complicata decât cea de recoltare a celulelor stem din maduva osoasă. Mai mult, bolnavul poate beneficia mai repede de celulele stem recoltate din sângele periferic, comparativ cu cele prelevate din măduva osoasa.