Înscrie-te în Registru

 

Dacă ai între 18 şi 45 de ani, eşti o persoană sănătoasă, poţi să te înscrii în Registru după o informare completă asupra donării de celule stem. Vei completa un set de formulare privind decizia de a a deveni donator/oare de celule stem hematopoietice. Formularul de consimțământ cât și chestionarul medical conțin date personale care sunt obligatorii pentru înscriere și care sunt în totală siguranță la noi. Vezi declarația noastră de confidențialitate.

Ori de câte ori un pacient cu cancer de sânge sau altă boală hematologică severă are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, căutăm în registrul nostru și în cele din întreaga lume pe cineva care este identic genetic pentru acel pacient.
Dacă sunteți perechea lui, vă vom contacta și vă vom cere să donați dacă sunteți sănătos și încă doriți să faceți acest lucru. Este foarte important să vă actualizați datele de contact, astfel încât să vă putem contacta atunci când este nevoie.

9 din 10 persoane donează celulele stem hematopoietice prin sânge într-un proces simplu numit colectă de celule stem din sânge periferic.
1 din 10 donatori donează celulele stem hematopietice colectate din măduva osoasă , sub anestezie generală. Dacă sunteți înscris în Registru, puteți alege oricare dintre cele două metode.
Vreți să aflați mai multe? Urmăriți videoclipul de mai jos.

Donatorii noștri ne-au spus doar lucruri bune și ne-au povestit experiențele lor frumoase. Injecțiile cu factorul de creștere vă pot determina simptome asemănătoare gripei, dar de obicei acestea sunt ușoare și pot dura doar câteva zile. Aceste simtome cedează ușor la paracetamol.

Dacă aveți peste 45 de ani sau din motive medicale nu vă puteți înscrie în Registru, nu vă faceți griji, există o mulțime de alte modalități uimitoare de a ajuta. Aflați mai multe despre cum vă puteți implica aici.

Înscrierea în Registru se poate face prin doua modalități:

1. Înscrierea on-line

Dacă vrei să te înscrii on-line în Registru completează atent în formularul de mai jos datele tale de contact și adresa completă unde dorești să primești trusa de recoltare.

  Adresa

  Am citit și acceptat Termenii și Condițiile
  Butonul se activeaza prin completarea datei

  Toate campurile sunt obligatorii!


  1. Verificați cu foarte mare atenție dacă cele 3 etichete sunt identice cu etichetele lipite deja pe setul de formulare la înscriere la pagina 6 și pe spatele plicului ”Donează o șansă la viață!”. Trebuie să știți că ultimele caractere ale codului de bare conțin inițialele numelui și prenumelui cât și data nașterii dumneavoastră. Vă rugăm să vă asigurați că aceste date sunt corecte.
  2. Completați setul de formulare pentru înscrierea în Registru. Vă rugăm să completați citeț și cu atenție datele personale (adresă, telefon, email, etc) și datele medicale, astfel vor putea fi prelucrate ulterior pentru înscrierea în Registru. Semnați toate paginile în care vi se solicită acest lucru.
  3. Recoltați câteva celule din mucoasa bucală de pe interiorul fiecărui obraz, folosind pe rând bețișoarele cu tampoane de vată sterile, câte unul pentru fiecare obraz. Tot ce trebuie să faceți este să urmați pașii pe care îi gasiți scriși în interiorul plicului ”Donează o șansă la viață!”. Asigurați-vă că nici o altă persoană nu atinge interiorul plicului ”Donează o șansă la viață!”, acest lucru poate modifica rezultatul analizei care va fi efectuată.
  4. Sigilați plicul ”Donează o șansă la viață!” cu ultima dintre cele 3 etichete cu coduri de bare (celelalte 2 etichete le veți folosi conform indicațiilor din interiorul plicului ”Donează o șansă la viață!”).
  5. Citiți declarația de confidențialitate și semnați un exemplar al acesteia. Cel de-al doilea exemplar al declarației și broșura de informare sunt pentru dumneavoastră și vă rugăm să le păstrați.
  6. Introduceți setul de formulare pentru înscriere și plicul ”Donează o șansă la viață!” sigilat, în plicul curierului din interior.

  2. Înscrierea la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

  Te poți înscrie în Registru și la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Heamtopoietice. Dacă decizi astfel, ne poți contacta și noi te programăm la un Centru al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, unde vei fi consiliat și ți se vor recolta 15 ml de sânge pentru analize gratuite care includ: determinarea grupei sanguine și Rh, testarea unor boli infecțioase transmisibile și determinarea profilului HLA. Dacă rezultatele analizelor sunt bune o să primești o scrisoare de confirmare pentru înscrierea în Registru.

   

  Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este o instituție publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. Misiunea RNDVCSH este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de CSH compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice (CSH) și care nu au donator compatibil în familie.

  Transplantul de CSH reprezintă un tratament care poate salva viața pacienților în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemia, limfomul anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburările metabolice moștenite.