Donator de viață
Există milioane de eroi în lumea întreagă. Oameni obișnuiți, de vârste, naționalități și profesii diferite. Oameni, eroi, donatori de viață. Abel Moca din Oradea este unul dintre ei.

Povestea lui Abel începe în anul 2016 într-un centru de donare de sânge. Era student la Stomatologie în anul trei și unul dintre profesorii săi organiza o campanie de donare. A mers și el împreună cu mai mulți colegi. Acolo, tânărul a auzit pentru prima dată de celulele stem hematopoietice, atât de vitale pacienților diagnosticați cu un cancer al sângelui. Abel și-a dat seama că poate să facă chiar mai mult decât să doneze sânge. Așa că nu a stat pe gânduri și s-a înscris imediat în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

După o perioadă, cei de la registru l-au anunțat că cineva are nevoie de ajutorul lui. Testele făcute la Oradea au arătat că avea o compatibilitate de 100% cu pacientul diagnosticat cu leucemie. Abel și-a făcut bagajele și a venit la București, inițial pentru analize, iar apoi pentru a se pregăti de donare.

”M-am <<cazat>> la Institutul Clinic Fundeni și vă spun sincer că nu a fost un sejur de 5*. Mi-era dor de Rahela și pentru prima dată de când suntem căsătoriți, eram singur, fără ea. Tânjeam de dor. Procedura de pregătire pentru donare nu a fost cea mai plăcută. Mi-au făcut injecții dimineața și seara, vreo 10, ca să stimuleze producția de celule. Începuseră și durerile de oase, dar mi s-a spus că este posibil să se întâmple acest lucru, că vor trece și așa a fost. Toată lumea era foarte drăguță cu mine: asistentele, doctorii de gardă. Am donat într-o zi de marți și am stat conectat la aparatul de afereză 5 ore și jumătate.”, își amintește Abel.

Chiar dacă procedura a fost puțin mai neplăcută, doar gândul că va salva un om în suferință l-a făcut să suporte mai ușor toate procedurile. Și credința. Trecuse printr-o pierdere care l-a maturizat și l-a apropiat și mai mult de Dumnezeu.

”Moartea tatălui meu a fost momentul în care, sunt convins, Dumnezeu a inițiat în mine un proces de trezire din amorțire și de rededicare. L-am primit pe Iisus, ca Mântuitor personal, de multă vreme și am avut și am în continuare convingerea că El este Țesătorul prezentului și viitorului meu. După momentul morții, am început, însă, să mă îndoiesc. Totul era prea tragic și prea negru ca să văd clar. Ca și cum lacrimile inundă sufletul și îl încețoșează. Frumos a fost, însă, că sufletul meu înota spre El, după aer, și, astfel, cea mai neagră parte a vieții mele de până acum, a devenit o sursă nesfârșită de binecuvântări. Spun asta pentru că, în tot întunericul acela, a început să mi se lumineze treptat drumul vieții mele viitoare. Am înțeles care îmi este chemarea, am înțeles că vreau să îi ajut pe cei din jur mai mult decât orice altceva, vreau să îi iubesc pentru că și El ne-a iubit infinit mai mult. Am început să îmi doresc să mă implic activ în viața oamenilor care au nevoie să fie ajutați, care strigă muți după ajutor, dar nu primesc nimic. Mi-era clar că asta trebuia să se întâmple.”

Celulele stem au ajuns la un pacient de 50 de ani din Germania. Este tot ce știe Abel. ”Nu știu cine este primitorul celulelor mele stem. Știu puține despre el, dar lucrul acesta nu prea contează”.

În noiembrie, același an, Abel a fost sunat din nou de cei de la registru. Pacientul îi cerea iar ajutorul. Boala reapăruse. Și Abel a donat încă o data viață pentru omul pe care nu îl cunoștea, dar dorea să facă tot ce îi stătea în putință.

”De data aceasta nu mi-au mai făcut injecții, dar a durat cu o oră mai mult afereza. Șase ore jumătate cu totul și a fost nevoie doar de leucocite”, mai spune tânărul.

Oricine poate fi donator de celule stem. Important este să fii sănătos și să urmezi doar câțiva pași. Primul este să te înscrii în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Nici măcar nu trebuie să te programezi. O poți face online pe site-ul https://registru-celule-stem.ro/implicate/. Mai întâi, trebuie să completezi un formular cu datele tale personale. Apoi vei primi acasă un kit de recoltare de celule din interiorul obrazului și cam atât. Apoi aștepți. S-ar putea să nu primești niciun telefon. Ori de câte ori un pacient cu cancer de sânge sau altă boală hematologică severă are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, doctorii caută în registrul din țara lui, apoi în registrele din întreaga lume pe cineva care este identic genetic cu pacientul care are nevoie de asta. Dacă se întâmplă să fii compatibil cu pacientul, poți fi șansa lui la viață.

„Celulele stem hematopoietice, care sunt celule din sânge, vindecă boala. Este fantastic ce pot face, vindecă persoana, este o minune. Încurajăm oamenii să se înscrie în Registru și să doneze,” spune dr. Aurora Dragomirișteanu, Directorul Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România.

Acum, Abel nu mai știe nimic despre pacientul pentru care a donat, dar, dacă l-ar suna din nou, ar face același gest. ”Până la urmă, să fii donator de viață este simplu”, spune el.