Asigurarea suportului psihologic tuturor pacientilor

Cancer, un diagnostic pe care nimeni nu își dorește să îl audă rostit de medicul care îl investighează. Totuși, anual, mii de pacienți sunt puși în fața faptului de a procesa și înțelege această informație atunci când sunt diagnosticați cu un tip al acestei maladii.

Efectele psihologice sunt neplăcute atât pentru pacient, cât și pentru familia acestuia. O astfel de veste are un impact emoțional dur, intensitatea emoțiilor și afectarea psihică  a pacientului și familiei variind de la caz la caz.

Perioada de acceptare a diagnosticului necesită timp în care pacientul se poate simți copleşit de emoții precum: negare, izolare afectivă, furie, teamă de moarte, depresie. Dar aceste emoții sunt normale având in vedere situația cu care se confruntă pacientul. Însă uneori este destul de dificil să faci față singur acestor emoții ce au tendința să te copleșească.

Tratamentele existente pentru combaterea cancerului au și ele, de obicei, destule efecte secundare care amplifică, pe lângă suferința fizică și suferința emoțională, modulând negativ imaginea de sine a pacientului și trăiri precum teama și neîncrederea.

Transplantul medular, necesar în cazul bolilor de sânge maligne și a câtorva boli autoimune, din cauza condițiilor de asepsie în care trebuie desfășurat, adaugă un stres emoțional suplimentar pacientului, acesta fiind nevoit să se confrunte și cu izolarea fizică. Această procedură necesită izolarea fizică într-un mediu controlat aseptic pentru o perioadă care variază de la 3 săptămâni la câteva luni, timp în care pacientul trebuie să confrunte aproape singur efectele fizice și psihice declanșate de chimioterapia de salvare și refacerea sistemului imun după reinfuzia celulelor stem.

Aici ne-am gândit să intervenim noi, ARDCEL!

Din dorința de a susține emoțional pacienții care trec printr-un transplant medular am elaborat cu ajutorul psihologului Simona Dumitru un program de consiliere gratuită în cadrul secției de Transplant Medular a Spitalului Colțea.(București)

 

Ochii Simonei, fereastra către lume

Proiectul de consiliere și suport psihologic a fost inițiat de către ARDCEL, începând cu luna iunie 2015, pentru pacienții internați în secția de transplant medular a Spitalului Colțea. Psihologul Simona Dumitru este cea care face ca experiența din spital să fie mai puțin înfricoșătoare și mai puțin dificilă pentru acești pacienți. Ea este cea care, de 2-3 ori pe săptămână intră în contact cu pacienții, stă de vorbă cu ei, îi îmbărbătează și încearcă să le facă așteptarea mai ușoară.

,,Nu îmi văd decât ochiii, de aceea unii pacienți sunt reticenți, fiindcă vorbesc unor ochi. Dar majoritatea simt nevoia să vorbească, fiindcă sunt singuri în cameră și nu mai au contact cu exteriorul. Iar eu îi încurajez să pună în cuvinte ceea ce simt în perioada aceasta, pentru că le scade din anxietate”, a spus psihologul Simona Dumitru.

Pacienții sunt receptivi la sfaturile psihologului și se bucură că își pot împărtăși trăirile interioare cu cineva, dar mai mult de atât cu o persoană calificată care îi poate ghida prin acest proces și îi poate învăța cum să facă față mai ușor situației.

Grație ARDCEL, 18 pacienți au beneficiat în 2015 de consiliere psihologică gratuită înainte și după transplant, iar în 2016 până acum încă 10 pacienți și sperăm să nu ne oprim aici, să oferim și altora suportul psihologic de care au atâta nevoie.

Dorim să extindem acest proiect în cât mai multe secții de transplant medular și facem demersuri pentru aceasta.

Dacă îți dorești să susții și tu acest proiect, o poți face accesând pagina de donatii.