Ziua Mondială de Luptă Împotiva Cancerelor de Sânge

Data lansării: mai 2019

Detalii eveniment

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice împreună cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Asociația Română Împotriva Leucemiei (ARIL) și Societatea Română de Transplant Medular (SRTM) a organizat o conferința de presă cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge. Evenimentul a avut loc azi 28 mai, de la ora 10.00, la ARCUB, în Sala Arcelor.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este marcată în fiecare an pe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat în roșu, arată solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sânge. Această zi este importantă pentru că:

 • La fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sânge.
 • Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, soluția o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.
 • În fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei. Mulți dintre ei nu îl găsesc niciodată.
 • În peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.
 • În România sunt 30 de pacienți care așteaptă un donator potrivit.
 • Pentru aproape 50% dintre pacienții români care nu au donator înrudit, nu există în prezent donatori compatibili nicăieri în lume și nu au șansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viața.

În fiecare an în România  la 100.000 locuitori sunt diagnosticați 3 pacienți cu cancere de sânge (limfom, leucemie, mielom multiplu) și pentru care singura soluție terapeutică  o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate deveni potențial donator de celule stem hematopoietice, iar de acum înscrierea în Registru se face și mai simplu, fără deplasare la vreun centru al donatorilor de celule stem hematopoietice. Trebuie doar să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să completați  formularul cu datele personale de contact  și noi vă expediem acasă trusa de recoltare cu instrucțiunile de folosire – este foarte ușor să vă recoltati singuri probele și durează doar 5 minute.

Despre sânge și despre cancerele de sânge

Sângele circulă prin venele și arterele noastre cu scopul de a transporta nutrienți și oxigen către țesuturile și organele din corp. În cei aproximativ cinci litri de sânge care circulă prin corpul uman, sunt miliarde de celule sanguine cu funcții diferite, vitale pentru viață.

Sunt trei tipuri de celule sanguine:

 • roșii (eritrocite) – sunt cele mai multe și au rolul de a transporta oxigen,
 • albe (leucocite) – luptă împotriva microbilor și acționează ca celule ale sistemului imunitar,
 • trombocite – au rol în coagularea sângelui, opresc sângerarea în caz de răni.

Celule sanguine se formează  în măduva osoasă care se găsește în cavitatea oaselor, de exemplu în oasele bazinului, sau stern.

Unul dintre mecanismele cheie de apărare a organismului uman este moartea celulelor. Celulele sanguine care devin nefolositoare sau deteriorate mor și astfel protejează corpul de boli. De aceea, corpul trebuie să producă multe sute de miliarde de celule sanguine noi în fiecare zi. 

Toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt așa-numitele celule-mamă care nu au preluat încă o funcție specifică. Ele se pot multiplica singure și se pot specializa într-o funcție anume, înlocuind în acest fel celulele moarte.

Uneori însă, apar defecte în procesul natural de maturizare și de moarte a celulelor și asta duce la formarea unor celule sanguine imature sau disfuncționale, numite celule canceroase sau cellule non-self.  Ajunse în sistemul circulator acestea se multiplică necontrolatnu preiau funcțiile celulelor sanguine și nici nu mor în mod natural.

Sunt trei grupe mari de cancere de sânge:

 • leucemii
 • mieloame multiple
 • limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici)

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neînrudiți este singura șansă la viață. Transplantul de celule stem sănătoase ajută măduva osoasă a pacientului să regenereze ea însăși celule stem sănătoase din nou.