Ziua mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Data lansării: 13 – 16 Septembrie 2018

Locație: București, Arad, Bacău, Caracal, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Slobozia, Tg. Mureș și Timișoara

Detalii eveniment

În data de 15 septembrie 2018, România alături de alte 57 de țări, sărbătorește Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. În perioada 13 -16 septembrie, în piața George Enescu din București, vom organiza campania „Donează o şansă la viaţă!”. Campania se derulează în alte 15 orașe mari din România și este susținută de Ministerul Sănătății.

Campania „Donează o şansă la viaţă!” este un eveniment de interes public prin care ne propunem să informăm populația generală despre posibilitatea ca orice persoană sănătoasă, prin înscrierea în Registru, să poată da viață mai departe donând pentru pacienți care au nevoie de un transplant de celule stem hema și care speră că un donator voluntar compatibil va fi şansa lui la o nouă viaţă.

Campania „Donează o şansă la viaţă!” din București, va fi organizată în perioada 13 – 16 septembrie 2018, iar principalele activități sunt:

  • În piața George Enescu între orele 12.00 și 22.00, vor fi echipe medicale și voluntarii ai RNDVCSH care vor oferi informații despre ce înseamnă donarea de CSH și cum poți să devii donator de CSH. Vor fi disponibile și materiale de informare care se vor oferi în mod gratuit. Persoanele sănătoase cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se pot înscrie în RNDVCSH;

  • Ambasadori ai RNDVCSH, donatori și pacienți vor fi alături de noi pe toată durata campaniei;

  • În seara zilei de 15 septembrie 2018, va fi realizat un video mapping pe Ateneul Român pentru celebrarea Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și conștientizarea importanței implicării active în creșterea numărului de donatori români înscriși până la 100 de mii. Proiecția video-mapping va fi in jurul orei 21:00 și va dura între 5-10 minute și va transforma fațada acestei clădiri simbol a românilor într-o poveste despre speranțele pacienților la o nouă șansă la viață posibilă prin generozitatea donatorilor.

  • În data de 17 septembrie 2018 va fi organizată o conferință de presă la care va participa doamna Sorina Pintea Ministrul al Sănătății, profesioniști de renume din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice, pacienți și donatori.

Acțiuni de comunicare, informare și promovarea înscrierii în RNDVCSH vor avea loc în orașele unde există Centre ale Donatorilor CSH (Arad, Bacău, Caracal, Cluj, Constanța, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Slobozia, Tg. Mureș și Timișoara) organizate de unitățile sanitare desemnate să organizeze activități în cadrul Subprogramului național de sănătate – Transplant de celule stem hematopoietice periferice și centrale.

Parteneri: Societatea Română de Hematologie, Societatea Română de Transplant Medular și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București.