Ziua mondială a cancerului de sânge

Data lansării: mai 2018

Detalii eveniment

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge este o zi de conștientizare dedicată luptei împotriva cancerului de sânge.  În 2014 la inițiativa DKMS, s-a stabilit la data de 28 mai celebrarea la nivel internațional a acestei zile. Ziua este dedicată atât pacienților cât și prietenilor și familiilor acestora, dar în primul rând tuturor persoanelor care pot salava viața unui pacient cu cancer de sânge prin înscrierea ca potențial donator de celule stem hematopoietice.

La fiecare 35 de secunde, undeva în lume cineva este diagnosticat cu cancer de sânge. Pentru mulți oameni diagnosticați cu cancer de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la un donator corespunde cu singura lor șansă de supraviețuire. Transplantul de celule stem sănătoase ajută la regenerarea măduvei osoase a beneficiarului care începe să producă din nou celule sanguine sănătoase. Cu toate acestea, pentru ca transplantul să aibă cea mai mare șansă de succes, caracteristicile tesutului donatorului trebuie să se potrivească exact cu caracteristicile țesutului pacientului. Deoarece există mii de combinații diferite de caracteristici ale țesutului, care sunt influențate de etnie și de zona geografică de proveniență, unele caracteristici pot fi foarte rare, iar găsirea unui donator potrivit poate fi o provocare – ca și cum ați căuta acul într-un car cu fân.

Scopul nostru este de a oferi tuturor celor care au nevoie de un transplant de celule stem de la donator neînrudit o noua sansa la viață.

Ne puteti gasi la Cluj-Napoca în cadrul Universitati de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca strada Gheorghe Marinescu numărul 23, între orele 09.00 – 16.00 și împreuna putem fii #EroulDinUmbra al unui alt erou.