Simona Nica, donatoare înainte de a deveni asistentă medicală
De multe ori, curajul şi sentimentul mulţumirii de sine că ai făcut o faptă bună sunt cele ce te învaţă şi îţi dau puterea de a face lucruri minunate pentru tine şi pentru cei din jurul tău. Un exemplu în acest sens l-a reprezentat Simona Nica.
Avea 22 de ani şi era elevă în primul an de Scoală Postliceală Sanitară la Galaţi, când a aflat că unchiul unei colege avea nevoie urgentă de sânge. În acel moment Simona a simţit că stă în puterea ei sa ajute şi fară să ezite s-a îndreptat către centrul de recoltare.
La îndemnul medicilor de la centrul de donare s-a înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) cu gândul de-a face bine, pe viitor, și altor semeni.
După aproape un an şi jumătate a primit un telefon din partea RNDVCSH fiind întrebată dacă mai este dispusă să doneze, deoarece era compatibilă cu un pacient ce necesita transplant medular. Răspunsul de la celălalt capăt al firului a venit prompt și fără ezitare ,,Da!”.
În zilele următoare s-a deplasat la Bucureşti pentru a începe procedura de recoltare.
Fiind pusă în faţa unor experienţe noi, Simona recunoaşte că a simţit o uşoară teamă, dar procedura a decurs cu succes, cadrele medicale fiind tot timpul alături de ea oferindu-i asistenţa medicală necesară şi încurajând-o că totul va decurge fără nici o problemă.
Astfel, celulele hematopoietice ale Simonei au ajuns la un pacient de 26 de ani.
Simona nu a reuşit să îl cunoască personal pe cel căruia i-a daruit viaţă, dar este fericită fiindcă inima îi spune că a făcut un bine și, din acest motiv, îi sfătuiește pe români să doneze și astfel să salveze vieți.
Întorcându-se la Galaţi, le-a povestit colegilor şi cunoscuţilor despre propria experienţă a donării îndemnandu-i să se înscrie în RNDVCSH. Unii dintre ei au fost uşor reticenţi, dar pe câţiva a reuşit să îi facă să înţeleagă importanţa acestui act al donării de celule stem hematopoietice, prin care poţi schimba în bine cursul vieţii unei persoane, dăruindu-i viaţă.
Cu certitudine, Simona va face cu pasiune meseria pentru care se pregătește și îi va înțelege foarte bine pe bolnavii care necesită un transplant medular, experiența donării fiind o adevarată lecţie în acest sens.
Povestea Simonei Nica o puteți citi integral în cartea ,,Eroul din umbră”.