Fișa postului: om bun

Nu există om bun sau om rău. Suntem un cumul al faptelor noastre. Important este să nu lăsăm partea întunecată să ne domine. Este crezul de o viață al Marianei Olariu, care se dăruiește în fiecare zi celor din jur. Dezinteresat.
Doamna Mariana lucrează de 31 de ani ca asistentă la Spitalul Orășenesc din Șimleu, iar din anul 2018 este voluntar al Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. A ajuns să facă voluntariat după ce a pierdut un om drag: una dintre cele mai bune prietene. Mariana a înțeles atunci că se mai pot face multe după… ”nu se mai poate face nimic.”
”Pentru cei care ajung să aibă cancer de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice este singura șansă și dacă tu poți să dai puțin din timpul tău și să ajuți un om în suferință, de ce să nu o faci? Eu așa am fost educată, că e bine să fii bun, să ajuți lumea”, spune Mariana.

Mariana nu poate dona sânge sau celule stem, are două boli autoimune, dar se implică activ în toate evenimentele și campaniile Registrului și vorbește ori de câte ori are ocazia despre donarea de celule stem hematopoietice. Așa a ajuns să stea de vorbă cu zeci de oameni din localitățile de lângă Șimleu. Cu răbdare, le explică tuturor de ce sunt atât de importante aceste celule stem pentru pacienții diagnosticați cu un tip de cancer al sângelui, dar și ce presupune donarea.

Mariana: ”Cea mai frecventă întrebare este dacă se recoltează din coloană. Asta e cea mai mare frică a lor și mă întreabă de fiecare dată când încep să povestesc despre celule stem hematopoietice. Le explici că nu, că se recoltează ca la donarea de sânge. Dacă îi spui omului: nu vrei să te înscrii în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice?, deja l-ai pierdut. E foarte important să le spui că nu îi presează nimeni. Voința lor e lege. Dacă vor să renunțe, o pot face oricând, dar e important să știe că nu te afectează să îi oferi celuilalt o viață sănătoasă, o viață normală. Practic, asta își doresc pacienții cu cancer. Cine nu își dorește să fie alături de familie? Asta ar trebui să fie normalitatea, să fie lumea înscrisă în Registru. Abia atunci când vezi pe cineva în suferință mare, îți dai seama, de fapt, cât de mare e nevoia de ajutor. Tot ce își doresc oamenii aceștia e sa aibă o viață normală. Și merită să aibă o viață normală, iar donarea nu doare, nu costă, nu ia mult timp.”
Ba mai mult, Mariana recoltează chiar ea probele de sânge pentru înscrierea în Registru și le trimite la București într-o geantă specială prin curier. A învățat totul din mers și nu s-a oprit. E felul ei de a da sens pierderii suferite. În toate campaniile de informare, Mariana a întâlnit oameni care i-au ajuns ușor la suflet.
”Vă spun sincer, atâția oameni frumoși am întâlnit în perioada asta, oameni care înțeleg că așa pot să ajute și că asta face diferența între viață și moarte. Aici, în zonă, sunt câțiva care au trecut prin transplant. Am întâlnit două persoane, care au venit și s-au înscris. Unul avea un frate care a făcut transplant de celule stem în Italia. Nu aveam încă aici aceasta posibilitate. Și a venit și a zis: fratele meu trăiește și dacă pot să ajut pe cineva să trăiască, și eu vreau să fac asta Poate oamenii au întrebări la care nu au răspuns, dar atunci când ești față în față, le dai răspuns la toate nelămuririle și oamenii sunt deschiși. Puțini au refuzat. E important ca oamenii să aibă informația corectă”, mai spune Mariana.
Asta pentru că dacă omul este informat corect, altfel ia deciziile.
La fiecare 35 de secunde, cineva, în lume, află că are cancer de sânge. Şi pentru mulţi, ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la alţi oameni. Mai puţin de 30% au însă un donator compatibil în familie. Şansele lor ar creşte, dacă ar fi mai mulţi oameni dispuşi să doneze viaţă până la urmă.
În România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice s-a înființat în anul 2013. De atunci, luptă ca informația să ajungă la cât mai multe persoane. „Majoritatea bolilor hematologice grave care sunt tratate şi vindecate prin transplant, sunt cancere ale sângelui şi există şansa aceasta. Dacă la timp i se face pacientului un transplant cu celule stem de la o persoană compatibilă cu el, boala este învinsă, devine un om sănătos”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu, Director general al Registrului.
În Registru se poate înscrie orice adult cu vârsta cuprinsă între 18-45 de ani. Important este să nu sufere de niciuna dintre următoarele afecțiuni: boli cardiovasculare, pulmonare, renale, afecțiuni neurochirurgicale, boli infecțioase, autoimune sau cancer. Înscrierea se poate face aici (https://registru-celule-stem.ro/implicate/), completând un formular cu datele personale de contact.

“Noi vă expediem acasă un kit de raclaj bucal cu instrucţiuni de folosire. Dumneavoastră ne trimiteţi kit-ul înapoi împreună cu consimţământul şi un chestionar medical completat şi semnat, noi facem analizele şi dacă totul este în regulă, vă anunţăm că aţi devenit un potenţial donator de celule stem hematopoietice”, mai spune dr. Dragomirişteanu.

S-ar putea să nu fi chemat niciodată la donare, dar, dacă vei fi chemat, poți salva un om. Cu cât numărul donatorilor este mai mare, cu atât mai mult cresc șansele ca un bolnav să fie salvat.