Oferim pacienților cu cancer de sânge o șansă la viață

Ajută-ne să creștem comunitatea de donatori!

Cum poți salva o viață

Află ce poți face, pas cu pas

Formulare de înscriere

Consimțământ și chestionar medical

Întrebări frecvente

Află rapid răspunsuri

0
Pacienţi transplantaţi
0
Donatori înscrişi
0
Pacienţi în așteptarea unui donator

Donatori înscrişi anual

Evoluția numărului de donatori înscriși an de an în Registrul Donatorilor de Celule Hematopoietic

Donatori – Pacienți – Voluntari

Povești de eroi

În fiecare donator pulsează speranța, în fiecare pacient renaște viața, iar în fiecare voluntar strălucește bunătatea – împreună, ei scriu povești de curaj, sacrificiu și iubire, ce dau lumii un sens mai profund.

Ambasadorii Campaniei Donează o șansă la viață!

Mai mult decât voci cunoscute, ambasadorii noștri sunt mesageri ai speranței, punți între suferință și vindecare, oameni care transformă notorietatea în șansa la viață pentru cei care așteaptă un miracol

FAQ

Intrebări frecvente

Donatorii sunt persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care sunt înscrise în baza de date a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice a Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. La înscrierea în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani.
Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă. Se pot recolta şi la naştere din sângele cordonului ombilical. Datorita structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități, printre care se afla: Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea şi vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau a altor cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.
Măduva osoasă este un ţesut moale care se află în oasele mari şi late ale corpului şi are rol de a produce celulele stem din care se dezvoltă apoi celulele sângelui. Este un organ indispensabil pentru supravieţuire. Măduva osoasă constituie aproximativ 4% din totalul greutății corporale (aprox. 2.8 kg la un individ adult normal la greutate standard de 70 de kg) Măduva osoasă are de asemenea rolul de a împiedica curgerea inversă a limfei, fiind astfel o parte importantă a sistemului limfatic în organismul uman. Măduva osoasă conține o multitudine de celule stem hemopoietice în diverse stadii de dezvoltare. S-a demonstrat ca acestea se pot dezvolta nu numai ca hematocite, ci si ca celule ale altor tipuri de țesuturi: osteocite si condrocite, celule fibroase, miocite, celule hepatice si celule nervoase. Celulele stem adulte pot “invata” cai complet noi de diferențiere si sunt multilaterale in potențialul lor de dezvoltare. Multă lume confundă măduva osoasă cu măduva spinării din coloana vertebrală, care este formată din structuri ale ţesutului nervos. Nu au nimic în comun una cu cealaltă.