Skip to content

business help center

How we can help you?
Help Center2023-11-14T16:29:52+02:00

the business learning zone

Protection for consultants & investors

Practical solutions for transformation

Quick guidance from our experts

Company priorities in business results

how to grow your business online –  videos help

Cuisque cursus metus vitae sedpharetra auctor interdum magna auge get diam mas vestibulum anipsum faucibus ipsum.

how to easily generate successful business ideas
business registration platforms for a streamlined process

frequently asked questions

Ce sunt celule stem?2025-05-29T11:08:29+03:00

Celulele stem sunt considerate componente de bază ale vieții. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celulele capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă.

Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecțiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.

Cum pot lua legătura cu persoana căreia i-au fost transplantate celulele stem hematopoietice donate de mine?2025-05-29T11:06:34+03:00

Donarea este strict confidenţială atât pentru donator, cât şi pentru pacient, iar acest principiu este respectat de către RNDVCSH.

Când este nevoie de donare de limfocite? Ce înseamnă donarea de limfocite?2025-05-29T11:05:49+03:00

Există situaţii în care, după transplantul de celule stem hematopoietice, boala pacientului revine, din cauză că în organism au mai rămas câteva celule maligne. În această situaţie este nevoie de limfocite sănătoase care să le distrugă pe cele maligne.

Donarea de limfocite este, de fapt, o donare de sânge din care sunt extrase limfocitele necesare pacientului. Limfocitele (celule albe) sunt capabile să lupte cu celulele maligne ale pacientului şi să le distrugă. Procedura durează 2-3 ore, nu necesită niciun tratatament anterior, anestezie sau internare.

Cum se face transplantul de celule stem hematopoietice la pacient?2025-05-29T11:03:47+03:00

Este vorba, de fapt, de o transfuzie prin care celulele stem hematopoietice sănătoase, indiferent de metoda prin care au fost donate, sunt administrate pacientului.

Înainte de transplant, pacienții fac un tratament de chimioterapie și, eventual, de radioterapie, care distruge măduva osoasă bolnavă și lasă loc liber celulelor stem hematopoietice sănătoase.

Sunt datele mele în siguranță la Registru?2025-04-29T13:38:56+03:00

Păstrarea datelor personale și procesarea acestora este în deplină siguranță la noi și este conformă cu standardele naționale și europene în vigoare. Securitatea datelor dumneavoastră este foarte importantă pentru RNDVCSH, iar accesul la aceste date este strict restricționat.

Ce este Registrul?2025-04-29T13:38:10+03:00

Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este instituția responsabilă cu coordonarea și supravegherea activităților de recrutare, testare și donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiți, conform standardelor Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

Misiunea noastră este de a căuta, identifica și asigura la standarde internaționale, cel mai potrivit donator pentru fiecare pacient care are nevoie de transplant de celule stem hematopoietice și pentru care nu există donator compatibil înrudit.

O activitate de bază a RNDVCSH este întocmirea şi menţinerea unei baze de date cu persoanele care şi-au dat acordul să doneze celule stem hematopoietice.

Ce forme ale leucemiei pot fi tratate cu celulele stem hematopoietice?2025-04-29T13:37:29+03:00

Celulele stem hematopoietice pot trata următoarele tipuri de leucemii: leucemie acuta limfoblastică si leucemie acuta mieloblastică. Cu ajutorul chimioterapiei și/sau radioterapiei utilizate inițial se distrug celulele maligne și se face loc celulelor sănătoase ale donatorului. Dacă un donator compatibil este găsit, transplantul de celule stem de la acesta poate reface depozitele de celule sănătoase din sângele primitorului, crescându-i imunitatea.  

Pentru mulți, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoana înrudită sau neînrudită reprezintă singura lor șansă.

Donatorii sunt căutati, în primul rând, printre frații pacientului. În general, doar în 25 % din cazuri există compatibilitate între aceștia. În celelalte cazuri, pacienții au nevoie de a persoană compatibilă neînrudită care să le doneze celule stem hematopoietice.

Care sunt reacțiile adverse ale tratamentului cu factorul de crestere?2025-05-29T10:52:28+03:00

Ca orice medicament, factorul de creştere poate provoca reacţii adverse, cum ar fi: dureri osoase, musculare, dureri de cap (tratate cu paracetamol/ ibuprofen), scăderea tensiunii arteriale, oboseală.

Există şi reacţii adverse care apar doar în cazuri rare, precum reacţii alergice, inclusiv erupţii trecătoare asociate cu mâncărimi sau, în cazuri extrem de rare, şoc alergic. Totodata, au fost raportate creşteri în mărime a splinei şi cazuri foarte rare de rupturi ale splinei. Este important să spuneţi echipei medicale care vă supraveghează, dacă apar dureri în partea stângă a abdomenului sau dureri în umărul stâng.

Reacţiile adverse sus-amintite sunt extrem de rare. Cu toate acestea, trebuie să le cunoaşteţi şi să ştiţi că echipa medicală care vă supraveghează va face tot posibiliul să vă ofere protecţie completă a stării dumneavoastră de sănătate în cursul tratamentului şi pe parcursul recoltării celulelor stem.

Până acum nu s-au observat efecte adverse pe termen lung ca urmare a tratamentului cu factor de creștere.

Go to Top