Ziua donatorilor de Celule stem hematopoietice
Data lansarii:
17 Septembrie
Locul lansarii: București
Detalii proiect:
Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice
În fiecare an, lumea întreagă sărbătorește Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice în a treia sâmbătă a lunii septembrie.
Această zi a fost serbată pentru prima oară în lume, anul trecut, folosind acest prilej pentru a li se aduce mulțumiri tuturor celor 25 de milioane de donatori voluntari de pe mapamond, care prin gestul lor au salvat vieți. De fapt, de aici a plecat ideea: pacienții diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care au avut șansa de a găsi donatori, au simțit nevoia de-a mulțumi public pentru gestul lor umanitar.
În 2016, Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice va fi celebrată pe data de 17 septembrie, începând cu Noua Zeelandă și încheindu-se cu Hawai. România nu va face excepție de la regulă și se va ralia celorlalte țări pentru a marca momentul prin evenimente de promovare a donarii de celule stem hematopoietice, adresate publicului larg, în special românilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 ani, potențiali donatori.
Anul trecut în Capitală, bucureștenii au primit materiale informative legate de donarea de celule stem hematopoietice, în cadrul unei caravane și au putut să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Un centru mobil de recoltare și corturi publicitare au fost amplasate în zona Universității București (Facultatea de Arhitectură) și în Parcul Herăstrău, în cadrul campaniei “Donează o șansă la viață“. Trecătorii au putut interacționa cu pacienți care au beneficiat de un transplant de celule stem hematopoietice, cu donatori de celule stem hematopoietice, cu medici care se ocupă de îngrijirea acestora, precum și cu voluntarii ARDCEL.
La nivel mondial, în fiecare an, peste 50.000 de pacienți caută un donator neînrudit compatibil. Aproape 50% dintre pacienții care caută un donator, găsesc un unul perfect compatibil în afara țării lor. Cererea la nivel internațional de donatori neînrudiți a crescut de 3 ori în ultimii 10 ani.
În România, ponderea pacienților care își găsesc un donator compatibil în cadrul familiei este relativ mică, aceștia necesitând de cele mai multe ori găsirea unui donator compatibil neînrudit la nivel național sau în registrele internaționale. Din acest motiv considerăm important să-i informăm pe români cu privire la donarea de celule stem hematopoietice și mai ales să le spunem că prin înscrierea voluntară în RNDVCSH , șansele de a găsi un donator compatibil neînrudit, în cadrul populației noastre, cresc semnificativ.
Anul trecut în RNDVCSH s-au înscris 6.821 donatori voluntari, dovadă că există români dornici să-și ajute semenii prin acest act altruist. Dacă vrei să contribui în vreun fel la o viață mai bună a românilor cu boli hematologice care au ca indicație terapeutică transplantul de celule stem hematopoietice, dacă vrei să afli mai multe despre comunitatea noastră, a pacienților care caută cu disperare un donator sau a celor care au găsit deja sau dacă pur și simplu vrei să-i mulțumești public unui donator care ți-a salvat viața, te așteptăm să celebrăm împreună și în acest an Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice!