28.05.2024: Ziua Mondială a Cancerelor de Sânge

Data: 28 mai 2024

Detalii eveniment

În data de 28 mai 2024, cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Cancerelor de Sânge, au avut loc doua evenimente online (webminarii)- ora 11.00 si 15.00- acestea s-au organizat in parteneriat cu Federația Asociaților Bolnavilor de Cancer (FABC) și, respectiv, cu Comunitatea Asociaților de Pacienți (CASPA). La cele două evenimente au participat doi donatori ai Registrului, Fabian Foldi, respectiv Corneliu Dinca și pacienta Georgiana Ciorțan (Iași).

Medici hematologi, pacienți și autorități au prezentat cancerele de sânge, au arătat în ce fel se aseamănă și în ce fel diferă leucemia, limfomul și mielomul multiplu, care sunt simptomele, cum se pune diagnosticul și cum se tratează, ce au de făcut pacienții pentru un acces rapid la diagnostic și tratament și cum Putem Salva o Viață donând celule stem hematopoietice.

S-au dat detalii despre tipurile de cancer și despre cât de important este ca pacienții să aiba acces rapid la transplantul salvator. S-a vorbit audienței despre celulele stem hematopoietice, despre modalitățile de înscriere în Registru, despre procedura de donare și de transplant cât și despre importanta înscrierii în Registru și găsirea unui donator compatibil la timp.

 

Participanților li s-a explicat că pașii înscrierii în Registru sunt foarte simpli și mici pentru un om sănătos dar extrem de mari pentru un pacient onco-hematologic. Cu cât mai mulți înscriși în Registru, cu atât mai multe șanse la viață pentru bolnavi hematologicii!