Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor  Voluntari în Situații de Urgență organizează în București, în perioada 27 iulie – 03 august 2013, o serie de evenimente în cadrul campaniei de comunicare ”Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării  de celule stem hematopoietice.

Până în prezent, un număr de 5 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti. În perioada imediat următoare, 7 pacienți pentru care au fost validați donatori compatibili urmează să fie salvați. Un număr de 14 de pacienți care au nevoie de un transplant  de celule stem hematopoietice și care nu au donator compatibil în familie, așteaptă să aibă o șansă la viață!

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, dar și numeroși voluntari precum și organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență, Asociația ”Dăruiește Viață”, Asociația ”Zâmbet pentru România”, Societatea Română de Hematologie).

Viziunea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este ca toți pacienții din România care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit să facă această intervenţie într-unul din centrele de transplant din țară.

În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Salvarea vieții acestor pacienților depinde de furnizarea în mod eficient și responsabil de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil. Scopul campaniei ”Donează o șansă la viață!” este de a crește gradul de conștientizare publică și profesională a donării onorifice de celule stem hematopoietice ca mijloc de a ajuta pacienții.

”De la lansarea campaniei în 6 iunie 2013, săptămânal peste 100 de persoane s-au înscris în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice” – Dr.Aurora Dragomirișteanu, directorul general al RNDVCSH

Cum și cine se poate înscrie ca donator !
Persoanele sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. După o informare completă asupra donării de celule stem şi după semnarea unui formular de consimţământ privind decizia de a a deveni donator/oare de celule stem hematopoietice, persoanele interesate vor completa un chestionar medical și li se va recolta o probă de sânge pentru analize, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru determinarea profilului tău HLA. Odată înscris/ă în Registru va deveni membru/ă a Registrului Naţional al Voluntarilor de Celule Stem Hematopoietice.

Unde  și când?
Evenimentele vor avea loc în perioada 27 iulie 2013-3 august 2013, zilnic între orele 10.00 și 18.00, în următoarele locații:
Parcul Herăstrău – intrarea Charles de Gaulle:
sâmbătă 27 iulie 2013
luni 31 iulie 2013
miercuri 31 iulie  2013
Parcul Al. I. Cuza (IOR) – parcarea de pe Bd. Liviu Rebreanu
duminică 28 iulie 2013
marți 30 iulie 2013
joi 1 august 2013
Parcul Tineretului – intrarea Șincai
vineri 2 august 2013
sâmbătă 3 august 2013

În locațiile mai susmentionate, va fi amplasat ”Centrul mobil de donare” dotat cu echipamentele medicale necesare pentru recoltarea probelor de sânge pentru testarea persoanelor care doresc să se înscrie ca donatori, vor  fi instalate corturi publicitare și de prim ajutor unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem, vor fi deasemenea organizate demonstrații despre „Managementul accidentelor” cu „Primul ajutor de bază”, iar pentru cei care doresc vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei.

Promovarea  evenimentului va fi facută de grupuri de voluntari care se vor deplasa pe tot cuprinsul parcurilor pe biciclete, pe role sau pe jos.

Radioamatorii ASVSU vor monta o stație de emisie-receptie mobilă și vor efectua legături radio în București și în țară pentru promovarea evenimentului, în cadrul Rețelei Nationale de Urgență a Radioamatorilor Români.

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți suna TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro și pagina de facebook  registru-celule-stem sau contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!