Bucureşti, 15 august 2013 – Caravana “Donează o şansă la viaţă!” a ajuns în judeţul Constanţa, pentru a promova donarea de celule stem şi pentru a veni mai aproape de persoanele care vor să se înscrie ca donator de celule stem.

Până în prezent, 2.994 de persoane s-au înscris în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Dintre acestea, peste 300 de persoane s-au înscris ca donatori pe parcursul cele 9 zile ale caravanei în parcurile din București.

În ultima lună, un număr de peste 400 de persoane ne-au contactat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro și au fost programate la unul din cele 18 centre ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Peste 30 dintre cei care și-au exprimat dorința de a deveni donatori sunt din județul Constanța. 25 de pacienți așteaptă un donator compatibil cu ei.

În trei locații din județul Constanța va fi amplasat ”Centrul mobil de donare” – un autocar medicalizat echipat și dotat special. Pentru cei care vor să afle mai multe despre donarea de celule stem sau vor să devină donatori, caravana mobilă va fi pentru patru zile pe litoral – la 2 Mai, Mangalia și Constanța.

La faţa locului, persoanele care doresc să se înscrie ca donatori vor putea fi testate pe loc și vor putea afla gratuit ce grupă de sânge şi ce tip de Rh au. Rezultatele analizelor pentru depistarea bolilor infecțioase care se pot transmite prin sânge, printre care HIV/SIDA, hepatită B, hepatită C, sifilis, vor fi transmise prin poştă sau e-mail.

În zona unde este amplasat ”Centrul mobil de donare” vor fi instalate banere ale campaniei și un cort publicitar unde cei interesați vor primi informații despre donarea de celule stem. Pentru cei care doresc de asemenea, vor fi oferite gratuit servicii medicale de măsurarea tensiunii arteriale, pulsului și glicemiei. Promovarea evenimentului va fi facută de grupuri de voluntari, sub cordonarea RNDVCSH.
Caravana ”Donează o șansă la viață!” va fi zilnic între orele 14.00 și 22.00, în următoarele locații:
15 august: 2 Mai – în fața sediului administrativ al primariei Limanu
16 august: Mangalia – în centrul vechi la Casa de cultură a municipiului Mangalia
17-18 august: Constanța – la intrarea în zona portului turistic Tomis

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți suna la  TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro și pagina de facebook registru-celule-stem sau contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Anul acesta, prin intermediul Registrului Donatorilor de Celule Stem, 7 pacienți care aveau nevoie de un transplant și pentru care nu s-au identificat donatori compatibili în familie, au fost transplantați cu succes în cele trei centre de transplant din țară: 3 pacienți la Institutul Clinic Fundeni, 2 pacienți La Spitalul de Urgență pentru Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara și 2 pacienți au fost transplantați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Toți cei șapte pacienți au avut donatori din străinătate: Germania, Polonia și Belgia.

Un număr de 25 de pacienți așteaptă să fie identificat un donator compatibil în vederea realizării transplantului. Șapte pacienți care au deja un donator compatibil confirmat vor beneficia de un transplant de celule stem hematopoietice în următoarea lună.

În cadrul campaniei de comunicare ”Donează o șansă la viață!”, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Asociația Salvatorilor Voluntari în Situații de Urgență a demarat o serie de evenimente de  promovare a donării de celule stem hematopoietice, în trei parcuri din Bucureşti și în trei localități din județul Constanța.

Campania ”Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de RNDVCSH în colaborare cu unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH, dar și numeroși voluntari precum și organizații nonguvernamentale partenere (Asociația Salvatorilor Voluntari pentru Situații de Urgență, Asociația ”Dăruiește Viață”, Asociația ”Zâmbet pentru România”, Societatea Română de Hematologie).

În numele pacienților care așteaptă o șansă la viață,
echipa RNDVCSH și a CTS București
mulțumește tuturor acelora care li s-au alăturat
și care prin gestul profund umanitar
pot salva o viață!

Pentru informații suplimentare, vă invităm să ne contactați:
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Dr. Aurora Dragomirişteanu, Director general RNDVCSH
E-mail: aurora.dragomiristeanu@rndvcsh.ro
Mobil: 0722.751.147
Telefon: 021.201.8810.