Până în prezent, un număr de 4 vieţi au fost salvate în urma procedurilor de transplant de celule stem de la donator neînrudiţi realizate în unităţile sanitare româneşti

Astăzi, 6 iunie 2013, la sediul Ministerului Sănătăţii a fost lansată oficial în România campania de comunicare pentru promovarea donarii de celule stem hematopoietice ”Donează o șansă la viață”.

Campania este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) în colaborare cu toate unitățile sanitare care desfășoară activități de recrutare și testare a donatorilor de celule stem hematopoietice, coordonate de RNDVCSH.

Scopul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG nr. 760/2009. RNDVCSH a cărei misiune este de a de a identifica și asigura, la standarde internaționale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiți, tuturor pacienților din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiți.
Una dintre activităţile de bază ale Registrului o constituie organizarea şi menţinerea unei baze de date complexe cu donatorii voluntari de celule stem hematopoietice și în același timp cu pacienții care au nevoie de un transplant. Această bază de date este securizată, conform tuturor standardelor internaționale existente în domeniu și face posibilă procesarea cererilor de donare de celule stem hematopoietice şi furnizarea celulelor stem hematopoietice (CSH), atât în ţară, cât şi în străinătate.

Ce paşi sunt necesari pentru a putea dona !
În cazul în care un pacient din România are nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice și nu au fost identificați donatori compatibili în familie, Registrul va încerca să găsească donatori compatibili pentru el. Însă, Registrul îşi poate desfăşura activitatea doar dacă se găsesc persoane dornice să îi ajute pe cei care au nevoie. De aceea, misiunea RNDVCSH este aceea de a populariza ideea de donare în rândul persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
Persoanele înscrise în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice pot dona până la vârsta de 60 de ani, însă înscrierea în Registru nu presupune automat şi donarea celulor stem hematopoietice.

Cei care doresc să devină donatori pot contacta TelVerde 080 088 STEM (7836), număr apelabil din  reţeaua Romtelecom, sau accesa site-ul www.registru-celule-stem.ro. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată. Este un gest prin care donatorul de celule stem hematopoietice poate salva o viață!

Pentru mai multe informaţii despre donarea de celule stem hematopoietice, puteți contacta Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice sau vă puteți adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Cine sunt beneficiarii Registrului
Copiii și adulţii din România, diagnosticaţi cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, au şansa, cu ajutorul Registrului, de a găsi mai rapid şi mai uşor donatorii. În plus, nu mai sunt obligaţi să plece în străinătate pentru a face transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită, aşa cum se întâmpla până acum, ci pot apela la unul din centrele de transplant din țară.
‘’Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că se află în permanentă legătură cu Registre similare din întreaga lume, au standarde și proceduri de lucru comune, iar baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili cu pacienți care au nevoie de transplant este incomparabil mai mare’’, a afirmat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul RNDVCSH.

RNDVCSH se bucură de recunoaștere la nivelul comunității internaționale în domeniu şi lucrează la standarde internaţionale stabilite de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă. Acest lucru a făcut posibilă îndeplinirea condiţiilor pentru interconectare cu Registrele Internaţionale (Sistemul Informatic European al Donatorilor de Măduvă – EMDIS și Europdonor – Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni). Ca membri ai Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (EBMT – European Group for Blood and Marrow Transplant), Registrul împreună cu centrele de transplant de celule stem hematopoietice din țară, asigură standardele de calitateși securitate stabilite la nivel european.

În prezent, la nivel mondial sunt înregistraţi în registrele internaţionale peste 22 milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Pentru că este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populaţională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul, majoritatea ţărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice.
‘’Cu acest Registru scurtăm perioada de aşteptare, mai ales că sunt afecţiuni în care pacienţii luptă cu timpul… Sunt boli greu controlabile, iar aşteptarea lor nu ar trebui să depăşească două luni de zile’’, a declarat Adrian PANĂ, secretar de stat în MS.