Caravana universităților din București pentru promovarea donării onorifice de celule stem hematopoietice
“ Donează o șansă la viață!”, în Universitatea București – Facultatea de Litere
Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice (RNDCSH) în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Univesitatea de București – Facultatea de Litere, organizează în perioada 04 – 20 decembrie 2014, o serie de evenimente în cadrul campaniei “Donează o șansă la viață”, care vizează promovarea donării de celule stem hematopoietice în rândul studenților.
Caravana universităților din București va începe în 4 decembrie 2014 și se va derula până la sfârșitul lunii martie 2015. Prima oprire este Facultatea de Litere a Universității București din Strada Edgar Quinet, număr 5-7, sector 1.
O echipă medicală și de promovare va fi prezentă joi 4 decembrie, între orele 14:00 și 18:00, în Amfiteatrul Bălcescu (etaj 1, aripa dreaptă). Vor fi distribuite materiale informative și vor fi consiliați toți studenții cei care își doresc să se înscrie ca donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Caravana universităților își propune informarea studenților cu privire la donarea de celule stem hematopoietice și a creșterea numărului de donatori din rândul studenților.
Pe toată durata desfășurării campaniei în Holul de marmură al Facultății de Litere va fi amenajat un punct de informare.
Campania “Donează o șansă la viață” este susținută de Ministerul Sănătății și organizată de RNDVCSH. Caravana universităților este un proiect de colaborare cu participarea CTS București și a unităților de învățământ partenere (Univesitatea București și Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București). Această campanie este deschisă colaborării cu voluntari și organizatii nonguvernamentale partenere, care sunt invitatți să ni se alăture.
Cum și cine se poate înscrie ca donator!
În misiunea de a salva cât mai multe vieți, se pot înscrie persoanele sănătoase cu vârsta între 18 și 45 de ani. După o documentație completă asupra a ceea ce presupune donarea de celule stem și după semnarea unui formular de consimțământ privind decizia de a deveni donator/donatoare de celule stem hematopoietice, persoanele care și-au dat acordul vor completa un chestionar medical, li se va recolta o probă de sânge pentru analize și pentru determinarea profilului HLA, conform legislației în vigoare. După acest demers, persoana înscrisă în Registru va deveni membru/membră a Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și reprezintă o nouă șansă la viață.
Informații despre RNDVCSH
Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) este instituţia responsabilă cu coordonarea şi supravegherea activităţilor de recrutare, testare şi donare de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, conform standardelor Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.
O activitate de bază a RNDVCSH este întocmirea şi menţinerea unei baze de date cu persoanele care şi-au dat acordul să doneze celule stem hematopoietice. Această bază de date este securizată conform tuturor standardelor existente iar accesul la date este restricţionat. Doar personalul autorizat din cadrul Registrului poate accesa informațiile din această bază de date.
Avantajul unui Registru Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este acela că, odată acreditat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă, se află în permanentă legatură cu registre similare din întreaga lume şi poate apela la serviciile lor de căutare, iar baza de potenţiali donatori devine incomparabil mai mare.
Despre Facultatea de Litere
Având o tradiție de 150 de ani și un prestigiu de necontestat, Facultatea de Litere este astăzi una dintre cele mai complexe, mai moderne și mai dinamice structuri universitare din România, pregătind anual specialiști pentru diferite domenii de activitate. În spațiul cu valoare de patrimoniu al Facultății, au loc periodic evenimente culturale, de educare sau informare, cu scopul de a crea un cadru de dialog și schimb de opinii între studenți și specialiști din diverse medii profesionale.